TEEKANNE čaj in zdravje

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo. Že nežni vonj več kot 150 aromatičnih sestavin in prijeten okus poskrbita za harmonično razpoloženje in spodbudita našo notranjo energijo. 

Vendar je čaj več kot samo pijača za užitek.

Njegovi pozitivni učinki na naše zdravje so poznani že tisočletja. V zadnjih desetletjih znanstveniki opažajo, da so pivci čaja često bolj zdravi od ljudi, ki čaja ne pijejo.

Manj pogosto zbolijo za določenimi oblikami raka ali zeleno mreno, ravno tako imajo manj težav z boleznimi srca in ožilja ter zobno gnilobo. Razloge za to so preučile številne znanstvene študije.

Sestavine čaja

Sodobna analitika odkriva vedno več sestavin, do sedaj več kot 400. Pomembna je skupina polifenolov (prej so jih imenovali čreslovine ali tanini) s 30% in kofein (prej tein) do 5%.

Nadalje: eterična olja, sledni elementi, rudnine, encimi, aminokisline, vitamini, fluorid, itd. Medtem ko se del sestavin med predelavo v beli, rumeni, Oolong in črni čaj ne spremeni, se del polifenolov pretvori ali se šele razvijejo aromatične sestavine. Nastanejo nove spojine katehina, razvijejo se barvila, arome se začnejo razlikovati. Vsebnost katehina, še posebej epigalokatehingalata (EGKG), ki ga mnogi avtorji navajajo kot pomemben antioksidant, je v zelenem ali belem čaju višja, ker doživita manjšo encimsko pretvorbo v barvila in druge sestavine.

Kaj naredi čaj tako zdrav?

Očitno združeno delovanje množice sestavin, ki v svojem naravnem razmerju s polifenoli nudijo ljudem poživitev s kofeinom, poleg tega pa redno pitje čaja ščiti pred nevšečnostmi vsakdanjega življenja.

Kaj so antioksidanti in kako delujejo?

Antioksidanti prestrezajo škodljive t.i."proste radikale" v telesu. Prosti radikali se v organizmu sproščajo med presnovo, nastajajo pa tudi zaradi škodljivih vplivov okolja, kajenja in UV žarčenja. Če jih nič ne prestreže, lahko škodujejo organizmu in dedni zasnovi in tako sprožajo tudi rakava obolenja. Antioksidanti lahko pomagajo telesu na več načinov, npr. krepijo odpornost organizma, ga ščitijo pred boleznimi ožilja in previsokim krvnim tlakom, pred poškodbami kože in zobno gnilobo, znižujejo tveganje nastanka raka in celo upočasnjujejo proces staranja celic.

Za zdravo srce
Bolezni srca in ožilja so žal glavni vzrok smrti v zahodni civilizaciji. Ateroskleroza povzroča zoževanje žil in s tem povečano tveganje srčnega infarkta. Znanstvene študije so dokazale, da antioksidanti iz čaja vsaj zmanjšujejo odlaganje apnenca v žilah in tako ščitijo pred boleznimi srca in ožilja. To pomeni, da imajo pivci čaja manjše tveganje za nastanek poapnenja žil ali srčnega infarkta. Še posebej veliko antioksidantov vsebujeta beli in zeleni čaj. Tako je skodelica čaja zares nekaj "za srce".
Vir: Dr. Eva-Maria Schröder, Tutzing (rezultati Rotterdamske študije)
Za večjo odpornost organizma
Zeleni čaj, ki ga na Kitajskem že okoli 3000 let poznajo kot pijačo za užitek in zdravje, je kmalu postal ljudska pijača zaradi svojih dobrih lastnosti in posebnega okusa. Zaradi neravnotežja v telesu lahko nastanejo t.i. "prosti radikali", ki napadajo celice in tako škodujejo zdravju. Kot je bilo dokazano v številnih študijah, antioksidanti iz zelenega čaja te proste radikale nevtralizirajo in tako krepijo odpornost organizma.
Vir: Prof. Peter Imming, Institut für Pharmazeutische Chemie, Philipps-Universität Marburg-
Za zdravo raven holesterola
Črni in predvsem zeleni čaj v velikih količinah lahko opazno znižata raven holesterola v krvi - tako imenovani LDL holesterol (Low Density Lipoprotein, velja za velik faktor tveganja za srčne infarkte in kapi) in sicer celo do 16 %. Do tega izsledka, ki je presenetil celo znanstvenike, je prišla neka kitajska študija. Čaj torej lahko dokazano pomaga zniževati raven holesterola v krvi.
Soruce: Dr. David Maron, Vanderbilt-Universität (Nashville/Tennessee)
Za zadostno oskrbo s tekočino
Osnovni pogoj za polno telesno in duhovno sposobnost je dovolj tekočine - dnevno bi je morali popiti vsaj 2 litra. Pivci čaja temu pogoju z lahkoto zadostijo, obenem pa s čajem zaužijejo tudi pomembne vitamine in rudnine. Črni in zeleni čaj nimata kalorij, osvežita telo in duha in čudovito gasita žejo.
Vir: Dr. med. Christian Matthai, Dr. med. René Wenzl; avtorja knjige "Zdrava prehrana"
Za gladko, zdravo kožo
UV žarki, ki so del sončne svetlobe, povzročajo celične poškodbe, ki žal lahko vodijo k predčasnemu staranju kože, sončnim opeklinam in kasneje kožnemu raku. Zato je zelo pomembna zadostna zaščita pred temi žarki. Antioksidanti zelenega čaja ščitijo pred kožnimi poškodbami zaradi sonca in ohranjajo kožo dlje časa mlado in prožno, njegovi vitamini in minerali pa preprečujejo nastajanje gub in pomagajo na primer pri hitrejšem celjenju sončnih opeklin.
Vir: Dipl.oec.troph Katrin Raschke, Prof.Dr.med. Helmut Mann
Za več energije
Čaj ne le samo osvežuje in gasi žejo, temveč zaradi kofeina in polifenolov krepi koncentracijo in telesu daje energijo. V nasprotju s kavo čaj v telo počasi oddaja kofein in tako dlje časa deluje poživljajoče. Nadaljnja prednost čaja je, da lahko njegovo delovanje usmerjamo s časom priprave. Če čaj pustimo v vodi samo 2 -3 minute, vsebuje čaj predvsem kofein, po 4 - 5 minutah se poviša delež polifenolov in čaj deluje sproščujoče na želodec.
Za zmanjšanje tveganja nastanka raka
Številne znastvene študije so dokazale, da lahko redno obilno uživanje zelenega čaja (vsaj 10 skodelic dnevno) bistveno zmanjša tveganje za nastanek raka. Preventivni učinek se kaže še posebej pri raku želodca in črevesja. Kot zaščitne snovi veljajo tu predvsem antioksidanti in vitamin C, ki jih zeleni čaj vsebuje v veliki meri. Čaj pa ne deluje samo preventivno, temveč lahko zavira rast že obstoječih tumorjev in metastaz.
Vir: Dr. Barbara Bertram, Dt. Krebsforschungszentrum Heidelberg (Nemški center za raziskovanje raka Heidelberg)
Za bleščeč nasmeh
Že ena skodelica dnevno lahko zmanjša tveganje za nastanek zobne gnilobe do 50%! Za to je odgovoren predvsem fluorid, ki krepi zobno sklenino in utrjuje zobe. Vendar ščitijo pred kariesom tudi antioksidanti, ker zavirajo nastanek zobnih oblog s svojim antibakterijskim delovanjem. Tako nima zobna gniloba (karies) nobenih možnosti.
Vir: Ulrich Engelhardt, Institut für Lebensmittelchemie der Technischen Universität Braunschweig (Institut za živilsko kemijo Tehnične univerze Braunschweig)
Pitje čaja je dokazano zdravo.
Predvsem zeleni čaj vsebuje zelo učinkovite antioksidante, ki v telesu prestrezajo tako imenovane proste radikale in imajo zelo dober učinek na človeški organizem in njegovo obrambno sposobnost. Številne študije dokazujejo, da čaj zmanjšuje krvni tlak in poapnenje žil, znižuje raven holesterola in celo ščiti pred nastankom raka. Tudi tako imenovani Anti-Aging-Effect (upočasnjevanje staranja telesnih celic) je dobrodošel stranski učinek pitja čaja. Številne pomembne rudnine kot so fluor, železo, cink, kalcij in kalij skrbijo poleg tega za dobro počutje in vam pomagajo, da ostanete čili in zdravi.
Vir: Dr. med. Christian Matthai, Dr. med. René Wenzl; avtorja knjige "Zdravilna prehrana".

Vaniljevi božični piškoti s čajem roiboos

Božična klasika na poseben način.

Poglej recept

Sreča v majhnih skodelicah

Neverjetno okusne tortice z jagodno kremo, ki vam pričarajo veselje.

Poglej recept

TEEKANNE čaj in zdravje

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo.

Več o tem