Napotki za pripravo

Pokazali vam bomo, kako pomembna je izbira prave vode za čaj, koliko časa pustimo čaj v vodi in kako lahko z različnimi dodatki obogatite svoje čajno doživetje.

Učite se od poznavalca!

Jörg Sakulowski, glavni pokuševalec pri TEEKANNE, prisega na načelo "Šele s pravilno pripravo čaja se prične čajni užitek". Če boste upoštevali njegovih 6 zlatih čajnih pravil, boste doživeli vrhunski čajni užitek!

Jörg Sakulowski
Pravilo št. 1
Blagovne znamke
Uporabljajte samo čaje znanih blagovnih znamk. Zajamčeno so izdelani iz kakovostnih čajnih sort
Pravilo št. 2
Voda
Uporabljajte, če je možno, svojo domačo vodo iz pipe, ker poznate njen okus in je za vas "nevtralen". Sicer uporabljajte negazirano vodo s čim bolj nevtralnim okusom. Črni čaj morate vedno preliti z vrelo vodo.
Pravilo št. 3
Vretje vode
Močno klorirano vodo pustite vreti vsaj 2 - 3 minute, da klor izhlapi in da se izloči vodni kamen. Vendar ne prekuhavajte vode "do mrtvega".
Pravilo št. 4
Vroča voda
Čajnik splaknite z vročo vodo in ga pogrejte.
Pravilo št. 5
Dobra priprava
Čaj ima boljši okus, če ga pripravite močnega. Zato raje dodajte v čajnik eno vrečko ali žličko čaja več. K čaju servirajte sladkor ali kandis sladkor, mleko ali smetano (vendar ne kondenziranega mleka), po okusu pa lahko tudi limono.
Pravilo št. 6
Čas namakanja
Čaj mora nekaj časa ostati v vodi. Kako dolgo, je odvisno od vas, kakšen čaj bi radi uživali in od vrste čaja (črni čaj, zeleni čaj, zeliščni čaj, itd.). Priporočen čas namakanja boste našli na vseh naših embalažah in tudi na tej spletni strani med informacijami o posameznem izdelku.
Priprava zelenega čaja

Priprava zelenega čaja

Za skodelico zelenega čaja praviloma potrebujete nekaj manj čaja kot za črni čaj. Obstajajo 3 tradicionalni načini za pripravo:

Ločimo 3 tradicionalne načine priprave:

Različica 1

Prelijte čaj z vrelo vodo. Po 5 minutah je napitek optimalen.

Prelijte čaj z vrelo vodo. Po 5 minutah je napitek optimalen.

Različica 2

Zavrite vodo in pustie, da se ohladi na pribl. 60°C. Nato z njo prelijte čaj in ga pustite v vodi 3 minute.

Zavrite vodo in pustie, da se ohladi na pribl. 60°C. Nato z njo prelijte čaj in ga pustite v vodi 3 minute.

Različica 3

Zavrite vodo, čaj na hitro prelijte in prvi poparek takoj odlijte. Nato čaj spet prelijte in počakajte 2 - 3 minute.

 

Zavrite vodo, čaj na hitro prelijte in prvi poparek takoj odlijte. Nato čaj spet prelijte in počakajte 2 - 3 minute.   

Še napotek za shranjevanje

Čaj je zelo občutljiv naravni proizvod. Varovati ga je potrebno pred toploto in vlago. Po uporabi morate vedno tesno zapreti posodo (pločevinasto ali iz temnega stekla), v kateri ga shranjujete, da ne izgubi svoje pretanjene arome. Črni čaj morate shranjevati ločeno od aromatiziranih, sadnih in zeliščnih čajev ter začimb. Tako se čaji ne bodo navzeli tujih arom.

Shranjevanje črnega čaja

Črni čaj je potrebno shranjevati ločeno od čajev z okusi, sadnih in zeliščnih mešanic ter ločeno od začimb.

Navade pitja čaja po svetu

Druge dežele, drugi običaji

Čaj je kultura - na veliko koncih sveta čaj ni le napitek, temveč svetovni nazor in je trdno vpet v kulturo posameznega naroda. Sčasoma so se tako razvila prav posebna pravila za ravnanje s to naravno pijačo.

  • Amerika
  • Nemčija
  • Anglija
  • Japonska
  • Rusija
  • Škotska

Amerika

V Ameriki ne obstaja enoten način priprave čaja.

Ljudje uživajo čaj na najrazličnejše načine glede na to, od koder so se priselili njihovi predniki. So pa iznašli v Ameriki ledeni čaj in sicer že leta 1904, ko je trgovec s čajem Richard Blechynden nekega vročega poletnega dne s svojim čajem prelil ledene kocke. Danes sodi ledeni čaj, ki ga pijejo s sladkorjem in limono, k najbolj priljubljenim ameriškim pijačam.

Nemčija

V Vzhodni Friziji popijejo skoraj toliko čaja kot v Angliji. V Nemčiji so ravno Vzhodni Frizijci začeli s pitjem čaja.

Z dodatkom ruma je čaj kmalu postal priljubljena pijača. Tudi danes, po 300 letih tradicije, frizijska čajna strast ni pojenjala. Tudi petkrat dnevno si Vzhodni Frizijec privošči svoje tri "Koppkes" - in če popiješ manj kot tri skodelice dnevno, potem nisi Vzhodni Frizijec.

Prebivalcem predstavlja vzhodnofrizijski čaj, ki sestoji predvsem iz mešanice indijskih Assam čajev, osnovno živilo. V skodelico pride najprej velik kos kandis sladkorja, imenovan "Kluntje". Nato prilijejo čaj in nekaj nestepene smetane, ki ji pravijo "Rohm". Mešanje strogo prepovedano. Tako lahko pivec vzhodnofrizijskega čaja najprej uživa čaj s smetanovim oblačkom ("Wulkje"), nato trpek okus čaja in na koncu sladkani čaj z dna skodelice.

Anglija

Za Angleže sta čaj in njegovo pitje več kot samo tradicija ali napitek, ki prijetno greje. Čajno tradicijo so povzdignili v način življenja. Anglež popije v povprečju šest skodelic čaja dnevno.

Prvo skodelico pogosto popije še pred zajtrkom (Early Morning Tea). Nato popije čaj ob zajtrku (Breakfast Tea), da lahko kasneje uživa v tradicionalnem "Čaju ob petih". Tega pripravijo močnega in postrežejo s svežim mlekom  po principu MIF ("milk in first" - najprej mleko). Že v prejšnjem stoletju se je popoldanski čaj (Afternoon Tea)  razvil v družabni obred vrhnjih slojev, pri katerem so bila obvezna elegantna oblačila, dragocen čajni servis ter izbrana peciva in piškoti.  

Japonska

Japonski čajni obred je izpiljen do najmanjše podrobnosti in izhaja iz zen budizma.

Za to umetniško obliko uživanja čaja se uporabljajo posebni pripomočki in zeleni čajni prah, imenovan Matcha, ki ga v skodelici umešajo s čajno metlico v gosto peno. Vsaka kretnja tega čajnega obreda je natančno predpisana.

Rusija

V središču ruske čajne tradicije stoji samovar, velika posoda iz bakra, brona ali porcelana.

Na vrhu posode kraljuje čajnik (“tscheinik"), majhna posoda z izredno močnim čajem. V samovarju se nahaja vroča voda, ki jo pri vrelišču ohranja dimniku podobna cev v notranjosti samovarja in je napolnjena z žarečim lesnim ogljem.

Danes samovarje greje tudi elektrika. Vročo vodo nalijejo v skodelico iz samovarja tako, da odprejo majhno pipico. Čajni ekstrakt iz "čajnika" mešajo z vročo vodo v razmerju 1/3 - 2/3.

V Rusiji pogosto pijejo čaj brez mleka in iz kozarcev. Azijsko-muslimanske skupine prebivalstva pa rade pijejo čaj tudi z mlekom.

Priljubljeno je tudi uživanje čaja s koščkom rjavega sladkorja ali žličko sadne marmelade v ustih, skozi  katero srebajo grenak in močen čaj.

V srednji Aziji (južnem Kazahstanu, Kirgiziji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu) večinoma pijejo samo zeleni čaj.

Škotska

Ko Škoti pijejo čaj...

... dodajo v skodelico najprej malo viskija (včasih tudi več), ga posujejo z nekaj sladkorja, prelijejo mešanico z močnim vročim čajem in okrasijo vse skupaj s smetano.

Vaniljevi božični piškoti s čajem roiboos

Božična klasika na poseben način.

Poglej recept

Sreča v majhnih skodelicah

Neverjetno okusne tortice z jagodno kremo, ki vam pričarajo veselje.

Poglej recept

TEEKANNE čaj in zdravje

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo.

Več o tem