Pogosta vprašanja

Čaj ima za seboj razgibano in dolgo zgodovino, pred seboj pa izvrstno prihodnost zato ni čudno, da se okoli čaja plete toliko zanimivih vprašanj. TEEKANNE vam rad odgovori na vaša vprašanja in vam pomaga odkriti prefinjene čajne skrivnosti.

 • Črni čaj 
 • Zeleni čaj 
 • Zeliščni in sadni čaji 
 • Zdravje 
 • Priprava 
 • Razno 
 • Kaj je vzhodnofrizijski čaj?
 • Kaj je čaj "Earl Grey"?
 • Kaj je angleška mešanica?
 • Kaj je ruski čaj?
 • Kaj pomeni dodatek "Orange Pekoe"?

Vzhodnofrizijski čaj seveda ne pomeni, da ga pridelujejo v Vzhodni Friziji, saj je tam ostro podnebje popolnoma neprimerno za pridelovanje čaja. To poimenovanje označuje poseben čajni okus, ki je zelo priljubljen v Vzhodni Friziji.

Osnova vzhodnofrizijske čajne mešanice je močni, uravnoteženi čaj Assam z okusom po sladu, ki ga oplemenitijo z izvrstnimi sortami Darjeeling, Cejlon, Java ali Sumatra. Vzhodni Frizijci najraje pijejo svoj čaj s "Kluntjes" (kandis sladkorjem) in "Rohm" (smetano).

To je priljubljeni aromatizirani črni čaj, ki se imenuje po grofu Earl Grey of Howick Hall, britanskem ministrskem predsedniku v času vladavine kralja Williama IV. na začetku 19. st. Čaju "Earl Grey" daje njegovo nežno aromo citrusovo olje bergamotke.

O tem, kako je čaj dobil svoje ime, se plete veliko legend. Še najbolj verjetna je sledeča:

Kot ministrski predsednik je Earl Grey na Kitajsko poslal diplomatskega poslanika, ki je slučajno rešil življenje nekemu kitajskemu mandarinu (visokemu kitajskemu uradniku). Ta je grofu Greyu iz hvaležnosti poslal čudovito dišeči, z bergamotkinim oljem aromatizirani čaj. "Earl Grey" je bil tako očaran nad prijetnim okusom čaja, da je od tedaj dalje pri svojem čajnem trgovcu naročal le še ta čaj. Sčasoma se je ta čaj poimenoval po svojem prvem ljubitelju. Danes sodi "Earl Grey" k najpriljubljenejšim čajnim mešanicam na svetu.

Angleška mešanica (English Blend) je na voljo predvsem izven Anglije. Čajne mešanice s tem imenom vsebujejo čajne sorte različnih izvorov in so s svojim močnim okusom značilne za čaj, ki se povečini pije v Angliji. Z angleško mešanico se lepo ujemata mleko in sladkor.

Drugo ime ruskega čaja je karavanski čaj, kajti včasih so ga v Evropo iz Kitajske tovorili preko Rusije na kameljih hrbtih. Danes je ruski čaj na voljo kot "ruska mešanica" in ima rahel okus po dimu.

"Orange Pekoe" označuje velikost čajnega lističa, je torej oznaka velikosti in pomeni, da je listič velik in trden. Beseda "Orange" naj bi imela izvor v nizozemski kraljevski hiši Oranijcev in pri čaju pomeni "kraljevski". Druga možnost prihaja iz malajščine, kjer "orang" pomeni "velik".

 • Kakšna je razlika med zelenim in črnim čajem?

Oba, zeleni in črni čaj delajo iz iste rastline, čajevca. Razlika nastane med izdelavo: črni čaj fermentirajo, medtem ko zelenega ne.

 • Ali vsebujejo sadni in zeliščni čaji kalorije?
 • Kaj je rooibos čaj?

Na splošno vsebujejo vsa živila, razen mineralne in navadne vode, določeno kalorično vrednost, s katero telesu dovajajo energijo. Kalorična vrednost se razlikuje od živila do živila, ravno tako je pri čajih. Razlog za to so različne vsebnosti beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, alkohola in organskih kislin, kar je vse potrebno upoštevati pri izračunu kalorične vrednosti.

Ker sestojijo naši zeliščni in sadni čaji iz množice različnih posušenih zelišč in sadežev, vsebujejo čajne sorte tudi vse hranilne snovi zelišč oz. sadežev, ki jih sestavljajo. Te snovi deloma preidejo v poparek in dajejo čaju obenem z dodanimi aromami značilni okus in tudi - čeprav zelo majhno - kalorično vrednost.

Rooibos čaj (pravijo mu tudi masajski čaj) pridobivajo iz fermentiranih mladih poganjkov in igličastih listov rastline Asphalatus linearis, ki je doma v Južni Afriki. Grm rooibos sodi v družino metuljnic in zraste od 50 do 200 cm visoko.

Pred fermentacijo narežejo poganjke in liste na približno pol centimetra dolge koščke, jih navlažijo z vodo in zmečkajo ter jih v plasteh, debelih med 10 in 15 cm, prepustijo fermentaciji za 8-10 ur. Pri tem se tvorijo aromatične snovi in listi spremenijo barvo iz zelene v značilno rdeče rjavo. Nato liste posušijo na soncu, kar traja od enega do treh dni.

Rooibos čaj v nasprotju s črnim in zelenim čajem ne vsebuje kofeina.

 • Ali obstaja kakšna razlika med kofeinom v čaju in kofeinom v kavi?
 • Ali je zeleni čaj bolj zdrav kot črni čaj?

Kofein, ki so ga v čaju odkrili pred približno 180 leti, so najprej imenovali tein. Po kemični sestavi je čajni kofein enak kofeinu iz kave. Vendar kofein v kavi obstaja v prosti, nevezani obliki, medtem ko se čajni kofein veže na aminokisline in čreslovine, kar je vzrok za drugačno delovanje čaja.

Kofein v čaju deluje dlje časa in blažje kot kofein v kavi. Razlog za to je že prej omenjena vezava čajnega kofeina na druge čajne sestavine, poleg tega pa skodelica čaja vsebuje bistveno manj kofeina kot skodelica kave. S skodelico kave zaužijete od 30 do 60% več kofeina kot s skodelico čaja.

Za oba čaja uporabljajo liste iste rastline. Za črni čaj lističe fermentirajo, za zeleni čaj jih pred sušenjem samo obdelajo z vročo paro, da preprečijo fermentacijo. Pri črnem čaju fermentacija spremeni nekatere sestavine. (Več o tem lahko preberete v poglavju "Izdelava čaja")

Več študij je teoretično pokazalo, da zeleni in črni čaj do določene mere ščitita pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega je verjetno, da nekateri polifenoli s protibakterijskim delovanjem ščitijo pred zobno gnilobo. Kljub temu je potrebno opraviti še več zanesljivih raziskav na živalih in v praksi.

Za otroke zeleni in črni čaj nista primerna, ker vsebujeta kofein.

 • V Angliji čaj radi pijejo z mlekom. Kakšno mleko uporabljajo in koliko?
 • Kako pripravim popolno skodelico čaja?
 • Kako pripravim ledeni čaj?

Malo mleka ali smetane okrepi okus čaja in obenem omili trpke lastnosti čajnih sestavin.

Anglež doda čaju nekaj smetane ("cream") s približno 8-10 % maščobe, v Vzhodni Friziji imajo raje smetano. Uporablja se tudi polnomastno sveže ali trajno mleko kot tudi kondenzirano mleko. Kaj boste uporabljali, je odvisno od vašega osebnega okusa, ravno tako kot sama količina. Tudi za to ni kakšnega natančnega navodila. Kot neko splošno vodilo za količino vam lahko služijo male porcije kondenziranega mleka, ki vam jih često servirajo s skodelico črnega čaja.

Za pripravo dišeče skodelice čaja so pomembni kakovost in količina čaja, dobra voda in primeren čas čaja v vodi (namakanje).

Najprej pogrejte svoj čajnik ali skodelico z vročo vodo (napolnite čajnik z vročo vodo in ga pustite stati minuto).

Uporabljajte samo svežo, mrzlo vodo. Če vaša voda iz pipe ni dobra, uporabljajte filtrirano ali ustekleničeno navadno vodo. Nikoli ne uporabite vroče vode iz pipe. Naj voda nekaj časa teče, da bo zares mrzla. Takrat vsebuje veliko kisika in tako lahko čaj kasneje razvije svojo polno aromo.

Zavrite vodo, da bo brbotala. Če jo pustite še malo vreti, bo mehkejša. Vendar pozor: ne kuhajte je "do mrtvega", ker bo tako izgubila kisik in bo čaj plehkega okusa. Čajne lističe prelijte z vodo, ki še vedno vre.

Čaj pustite v vodi tri do pet minut, tako razvijejo kofein in čreslovine v čaju svoje optimalno delovanje. Zeleni čaj prelijte z rahlo ohlajeno vodo in ga pustite v njej samo tri minute. Čaj postrežete vroč.

Ledeni čaj je izvrsten osvežilni napitek - to ni samo mrzli čaj! Čaj pripravite trikrat močnejši in mu dodate limonin sok in sladkor ali med. Še vročega ga nalijete v kozarce, ki so do dveh tretjin napolnjeni z ledenimi kockami in močno premešajte.

 • Čim skuham čaj, se na površju naredi oljna, umazana plast, ki sicer ne vpliva na okus, vendar ni videti prav nič lepo in se tudi prime skodelice. Lahko to preprečim?
 • Ali moram odstranjevati oblogo v čajniku?
 • Kako naj shranjujem čaj?
 • Kaj je High Tea?

Plast, ki se pri ohlajanju čaja prime skodelice in naredi čaj moten, imenujejo Tea Cream (čajna smetana) in nastane zaradi tvorbe kompleksnih spojin iz kofeina, polifenolov, proteinov in kalcijevih ter magnezijevih soli iz vode. Te soli naredijo vodo trdo. Na zraku se iz teh sestavin tvorijo večje spojine, ki jih tekočina ne more več zadrževati. Čim trša je voda (čim več kalcijevih in magnezijevih soli vsebuje), močnejša je plast izločenih kompleksnih spojin.

Z uporabo vodnih filtrov, ki mehčajo vodo, se tudi na čaju tvori manj rjavkaste obloge.

Druga možnost mehčanja zelo trde vode je, da jo pustite vreti 2-3 minute dlje. Tako postane v vodi raztopljen apnenec (kalcijev karbonat) netopen in se izloči na dnu posode kot vodna usedlina.

Podatek o trdoti vode dobite pri svojem vodovodu, ampak brez skrbi, trdota vode nima nobenega vpliva na okus čaja, kaj šele na zdravje.

Po daljši uporabi se v čajniku naredi obloga. Ta ne vpliva na okus čaja in je ni potrebno odstranjevati. Čajnik morate pred uporabo in po njej samo splakniti z vročo vodo in ga nikoli ne čistite s sredstvom za pomivanje posode.

Čaj shranjujte vedno v posodah, ki se dobro zaprejo, stran od vročine in popolnoma suhega. Za to so uporabne posode iz bele pločevine, rjavega stekla ali porcelana. Plastične niso priporočljive. Vse posode uporabljajte izključno za čaje, da se ne bi navzeli tujih vonjev.

To je britanska tradicija, ki spet doživlja svoj preporod. High Tea je popoldanski čaj in več - okusno obloženi sendviči, praline, sadni kolački in seveda čaj. Torej ne samo čaj, temveč tudi izvrstna hrana.

Vaniljevi božični piškoti s čajem roiboos

Božična klasika na poseben način.

Poglej recept

Sreča v majhnih skodelicah

Neverjetno okusne tortice z jagodno kremo, ki vam pričarajo veselje.

Poglej recept

TEEKANNE čaj in zdravje

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo.

Več o tem