Zgodovina čaja

Zgodbe o čaju pritegnejo vedno znova s svojo razburljivostjo. Izvedeli boste o legendi slučajnega odkritja čajnih užitkov, o prvih obredih, o iznajdbi čajne vrečke in kako je čaj nenadkriljivo postal najbolj priljubljena pijača na svetu.

Čaj na Japonskem

Šele 552 n.št. so budistični menihi poučili Japonce o umetnosti priprave čaja. Kmalu so Japonci pripravo čaja povzdignili v obred, kjer je vsaka podrobnost natančno določena. Pojem "čaščenje čaja", ki je nastal precej kasneje, označuje skoraj religiozno čaščenje čaja na Japonskem.

Čaj kot blago

V času razkošne dinastije T'ang (618-907 n.št.) se je čaj razširil po vsej Kitajski kot trgovsko blago. Tako je prodrl v vse družbene sloje in ni bil več privilegij višjih slojev in duhovništva.

Prva knjiga o čaju

V 8. stoletju je napisal Kitajec Luh Yü knjigo o čaju v treh delih, ki mu jo je naročilo nekaj trgovcev s čajem. Tako je nastala prva zapisana zgodovina čaja, ki je obenem predstavljala hvalnico temu takrat že zelo priljubljenemu napitku. Še mnogo generacij kasneje so častili Luh Yüja kot zaščitnika čaja.

Evropa odkrije čaj

Leta 1610 je z jadrnicami prispela prva pošiljka čaja z Japonske preko Jave v Amsterdam.

Od takrat dalje so bili Nizozemci več kot 50 let edini uvozniki čaja in so z njim oskrbovali vso Evropo. 1669 so se lotili tega posla tudi Angleži. Ustanovili so družbo East India Company, ki je posedovala monopol za uvoz čaja vse do leta 1833. Čaj je prihajal v Evropo tudi po kopnem. Sredi 17. stoletja je karavana iz Mongolije prinesla 200 paketov čaja kot rojstnodnevno darilo za Mihaela I., prvega carja dinastije Romanov. Karavane so potovale iz Pekinga skozi puščavo Gobi, preko Sibirije, mimo Bajkalskega jezera vse do Volge.

Še v 19. stoletju je veljalo, da ima ruski čaj karavan boljši okus kot čaj, ki so ga pripeljali z ladjami, v katerih je bil čaj shranjen v zatohlih, vlažnih in s katranom prepojenih shrambah. Ta čaj so sladkali zaradi neprijetnega priokusa.

Uvedba časa za čaj

1662 so uradno uvedli čas za čaj na dvoru angleškega kralja Karla II. Tako je čaj tudi v Evropi postal družbeno sprejemljiv in zelo pomembno trgovsko blago.

Bostonska čajanka

Bostonska čajanka

Angleški priseljenci so konec 17. stoletja prinesli čaj v ZDA. Tekom časa je postajal čaj vedno bolj priljubljen, še posebej v boljših krogih, ki so prirejali čajanke (Tea Parties). Okoli leta 1760 je čaj zasedal tretje mesto med vsemi dobrinami, ki so jih uvažali v Novi Angliji (ZDA). Anglija, ki se je znašla v finančni krizi zaradi Sedemletne vojne, je v tem videla odlično priložnost za dodaten vir prihodkov in je čaj visoko obdavčila. V vsej Novi Angliji se je sprožil močan val negodovanja in tako je East India Company (največja čajna trgovska družba) nemudoma znižala obdavčitve. Prepozno, kajti maščevanje se je že pripravljalo. 16. decembra 1773 so člani prostozidarske lože Saint Andrew, preoblečeni v Mohikance, vdrli na ladje v lasti East India Company, ki so takrat sidrale v Bostonu in so v morje vrgli 342 zabojev čaja. Ta dogodek se ironično imenuje "Bostonska čajanka" in pomeni začetek ameriškega osvobajanja izpod angleške oblasti.

Upad prevlade Kitajske

Upad prevlade Kitajske

Po prenehanju monopola na uvoz čaja je po letu 1834 britansko ladjevje dobilo močno konkurenco, predvsem ameriško. Da bi se uprli naraščajoči konkurenci, so Britanci pričeli graditi tako imenovane čajne kliperje. To so bile jadrnice s štirimi ali več jambori, ostrim premcem in vitkim trupom. Pri sorazmerno nizki tonaži so lahko sprejele veliko tovora in dosegle velike hitrosti. Cutty Sark, zgrajen leta 1869, sodi k najslavnejšim britanskim čajnim kliperjem, ki ga lahko sedaj občudujemo na reki Temzi v Greenwichu. V letu 1869 je bil odprt tudi Sueški prekop, ki je skrajšal pot do področij, kjer so pridelovali čaj, za približno 7000 km. Tako so lahko tudi parniki začeli prevažati čaj, ki so na tej skrajšani poti imeli dovolj prostora za skladiščenje premoga. Napočil je zaton čajnih kliperjev in doba moderne ladijske plovbe se je pričela.

Od "Teebombe" do čajne vrečke

Predhodniki današnje čajne vrečke izvirajo od čajnega uvoznika Thomasa Sullivana iz New Yorka. Leta 1908 je Sullivan poslal svojim strankam čajne vzorce v malih vrečkah iz gaze, ki so se izkazale za izredno uspešne.

Te male vrečke iz gaze so v Nemčiji vzbudile pozornost družbe TEEKANNE GmbH & Co. KG, ki jih je uporabila za oskrbovanje vojakov s čajem (s tako imenovano "Teebombe") med prvo svetovno vojno. Ta rešitev je bila sicer praktična, vendar je čaj imel neprijeten priokus po gazi.

Dvoprekatna čajna vrečka

1949 predstavi TEEKANNE svojo dvoprekatno čajno vrečko.

Zložena je iz najfinejšega filter papirja in ni zlepljena! Čaj se nahaja v dveh prekatih. Zato lahko voda obliva čaj z vseh štirih strani, tako da se njegova aroma lahko razvije do polne veljave.

Tako se je začelo novo obdobje pitja čaja, kajti ta TEEKANNE iznajdba je revolucionirala potrošniške navade pivcev čaja.

Zmagovalni svetovni pohod čaja iz vrečk se je pričel in je osnoval razvoj podjetja TEEKANNE v koncern svetovnega slovesa in ime TEEKANNE je neločljivo povezano z iznajdbo dvoprekatne čajne vrečke.

Tako imenovane čajne bombe (Teebomben) so v Nemčiji vzbudile pozornost družbe TEEKANNE GmbH & Co. KG.  

Tako imenovane čajne bombe (Teebomben) so v Nemčiji vzbudile pozornost družbe TEEKANNE GmbH & Co. KG.

S temi malimi vrečkami iz gaze je TEEKANNE v prvi svetovni vojni oskrboval vojake s čajem. 

S temi malimi vrečkami iz gaze je TEEKANNE v prvi svetovni vojni oskrboval  vojake s čajem.

Proti koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja je TEEKANNE eksperimentirala z rešitvijo iz ZDA: z enoprekatno vrečko iz zlepljenih posebnih pergamentov.  

Proti koncu dvajsetih let prejšnjega stoletja je TEEKANNE eksperimentirala z rešitvijo iz ZDA: z enoprekatno vrečko iz zlepljenih posebnih pergamentov.

1949 TEEKANNE predstavi svojo dvoprekatno čajno vrečko. Ta je povzročila začetek novega obdobja in revolucijo na področju čaja. 

1949 TEEKANNE predstavi svojo dvoprekatno čajno vrečko. Ta je povzročila začetek novega obdobja in revolucijo na področju čaja.

Na začetku 20. stoletja je prišlo v modo zahajanje v čajne lokale.

Tango, ki je iz Argentine prišel v Evropo okoli leta 1913, je popoldanskemu čaju dodal še več privlačnosti.

Čaj danes

Danes je čaj z letno proizvodnjo 3,5 milijonov ton (vir: Deutscher Teeverband e.V.) najbolj priljubljena pijača na svetu, takoj za vodo.

Vaniljevi božični piškoti s čajem roiboos

Božična klasika na poseben način.

Poglej recept

Sreča v majhnih skodelicah

Neverjetno okusne tortice z jagodno kremo, ki vam pričarajo veselje.

Poglej recept

TEEKANNE čaj in zdravje

Čaj je posebna pijača, zdrava tako za telo kot dušo.

Več o tem