Vse o čaju

Vzhodnofrizijski čaj seveda ne pomeni, da ga pridelujejo v Vzhodni Friziji, saj je tam ostro podnebje popolnoma neprimerno za pridelovanje čaja. To poimenovanje označuje poseben čajni okus, ki je zelo priljubljen v Vzhodni Friziji.

Osnova vzhodnofrizijske čajne mešanice je močni, uravnoteženi čaj Assam z okusom po sladu, ki ga oplemenitijo z izvrstnimi sortami Darjeeling, Cejlon, Java ali Sumatra. Vzhodni Frizijci najraje pijejo svoj čaj s „Kluntjes“ (kandis sladkorjem) in „Rohm“ (smetano).

To je priljubljeni aromatizirani črni čaj, ki se imenuje po grofu Earl Grey of Howick Hall, britanskem ministrskem predsedniku v času vladavine kralja Williama IV. na začetku 19. st. Čaju „Earl Grey“ daje njegovo nežno aromo citrusovo olje bergamotke.

O tem, kako je čaj dobil svoje ime, se plete veliko legend. Še najbolj verjetna je sledeča:

Kot ministrski predsednik je Earl Grey na Kitajsko poslal diplomatskega poslanika, ki je slučajno rešil življenje nekemu kitajskemu mandarinu (visokemu kitajskemu uradniku). Ta je grofu Greyu iz hvaležnosti poslal čudovito dišeči, z bergamotkinim oljem aromatizirani čaj. „Earl Grey“ je bil tako očaran nad prijetnim okusom čaja, da je od tedaj dalje pri svojem čajnem trgovcu naročal le še ta čaj. Sčasoma se je ta čaj poimenoval po svojem prvem ljubitelju. Danes sodi „Earl Grey“ k najpriljubljenejšim čajnim mešanicam na svetu.

Angleška mešanica (English Blend) je na voljo predvsem izven Anglije. Čajne mešanice s tem imenom vsebujejo čajne sorte različnih izvorov in so s svojim močnim okusom značilne za čaj, ki se povečini pije v Angliji. Z angleško mešanico se lepo ujemata mleko in sladkor.

Drugo ime ruskega čaja je karavanski čaj, kajti včasih so ga v Evropo iz Kitajske tovorili preko Rusije na kameljih hrbtih. Danes je ruski čaj na voljo kot „ruska mešanica“ in ima rahel okus po dimu.

„Orange Pekoe“ označuje velikost čajnega lističa, je torej oznaka velikosti in pomeni, da je listič velik in trden. Beseda „Orange“ naj bi imela izvor v nizozemski kraljevski hiši Oranijcev in pri čaju pomeni „kraljevski“. Druga možnost prihaja iz malajščine, kjer „orang“ pomeni „velik“.

Uporaba piškotkov

Strinjam se z uporabo piškotkov, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta (potrebni piškotki), ki ponujajo izdelke in storitve, ki ustrezajo mojim glavnim interesom, in omogočajo zbiranje statističnih podatkov (piškotki, povezani z uspešnostjo) ter dostop do prilagojenih izdelkov in storitev na spletni strani (tržni piškotki). Soglasje lahko kadar koli prekličete. Če se s tem ne želite strinjati, se bomo omejili na bistvene piškotke in vsebina ne bo prilagojena vam. Več informacij najdete tukaj. Nastavitve lahko kadar koli spremenite tako, da odprete "Nastavitve piškotkov" na vrhu strani.

Nastavitve Sprejmi
Cookie Settings
Nujno potrebni piškotki
Izvedbeni piškotki
Piškotki za trženje
Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti v naših sistemih. Običajno so nastavljeni le kot odgovor na vaša dejanja, ki pomenijo zahtevo po storitvah, kot so določitev nastavitev vaše zasebnosti, prijava ali izpolnjevanje obrazcev. Omogočajo uporabo funkcije nakupovalne košarice in postopka plačevanja, ter pomagajo pri upravljanju z varnostnimi nastavitvami in skladnostjo s pravnimi predpisi. Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da blokira te piškotke ali vas opozori nanje, vendar nekateri deli spletne strani potem ne bodo delovali.

Izvedbeni piškotki

Ti piškotki nam omogočajo analizo uporabe spletnega mesta, s čimer lahko merimo in izboljšamo delovanje. V nekaterih primerih ti piškotki pomagajo izboljšati hitrost obdelave vaših zahtev in pomagajo zapomniti izbrane nastavitve strani. Če te piškotke zavrnete, se lahko zgodi, da boste deležni manj ciljanih priporočil, spletno mesto pa bo delovalo počasneje.

Piškotki za trženje

Te piškotke lahko prek naših spletnih strani postavijo naši oglaševalski partnerji. Uporabljajo se lahko za izdelavo profila vaših interesov in za prikaz ustreznih oglasov na drugih spletnih straneh. Temeljijo na enolični identifikaciji vašega brskalnika in internetne naprave. Če teh piškotkov ne dovolite, boste deležni manj ciljanega oglaševanja, ali pa se ne boste mogli povezati na Facebook, Twitter ali druga socialna omrežja oziroma deliti vsebine na socialnih omrežjih. Če vključite piškotke za trženje, potem bodo omogočeni tudi izvedbeni piškotki, ker je za piškotke za trženje potrebno sledenje. Če aktivirate piškotke za trženje, se strinjate tudi z aktivacijo sledilnih piškotkov.

Shrani nastavitve