Vse o čaju

Na splošno vsebujejo vsa živila, razen mineralne in navadne vode, določeno kalorično vrednost, s katero telesu dovajajo energijo. Kalorična vrednost se razlikuje od živila do živila, ravno tako je pri čajih. Razlog za to so različne vsebnosti beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, alkohola in organskih kislin, kar je vse potrebno upoštevati pri izračunu kalorične vrednosti.

Ker sestojijo naši zeliščni in sadni čaji iz množice različnih posušenih zelišč in sadežev, vsebujejo čajne sorte tudi vse hranilne snovi zelišč oz. sadežev, ki jih sestavljajo. Te snovi deloma preidejo v poparek in dajejo čaju obenem z dodanimi aromami značilni okus in tudi – čeprav zelo majhno – kalorično vrednost.

Rooibos čaj (pravijo mu tudi masajski čaj) pridobivajo iz fermentiranih mladih poganjkov in igličastih listov rastline Asphalatus linearis, ki je doma v Južni Afriki. Grm rooibos sodi v družino metuljnic in zraste od 50 do 200 cm visoko.

Pred fermentacijo narežejo poganjke in liste na približno pol centimetra dolge koščke, jih navlažijo z vodo in zmečkajo ter jih v plasteh, debelih med 10 in 15 cm, prepustijo fermentaciji za 8-10 ur. Pri tem se tvorijo aromatične snovi in listi spremenijo barvo iz zelene v značilno rdeče rjavo. Nato liste posušijo na soncu, kar traja od enega do treh dni.

Rooibos čaj v nasprotju s črnim in zelenim čajem ne vsebuje kofeina.

Uporaba piškotkov

Strinjam se z uporabo piškotkov, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta (potrebni piškotki), ki ponujajo izdelke in storitve, ki ustrezajo mojim glavnim interesom, in omogočajo zbiranje statističnih podatkov (piškotki, povezani z uspešnostjo) ter dostop do prilagojenih izdelkov in storitev na spletni strani (tržni piškotki). Soglasje lahko kadar koli prekličete. Če se s tem ne želite strinjati, se bomo omejili na bistvene piškotke in vsebina ne bo prilagojena vam. Več informacij najdete tukaj. Nastavitve lahko kadar koli spremenite tako, da odprete "Nastavitve piškotkov" na vrhu strani.

Nastavitve Sprejmi
Cookie Settings
Nujno potrebni piškotki
Izvedbeni piškotki
Piškotki za trženje
Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti v naših sistemih. Običajno so nastavljeni le kot odgovor na vaša dejanja, ki pomenijo zahtevo po storitvah, kot so določitev nastavitev vaše zasebnosti, prijava ali izpolnjevanje obrazcev. Omogočajo uporabo funkcije nakupovalne košarice in postopka plačevanja, ter pomagajo pri upravljanju z varnostnimi nastavitvami in skladnostjo s pravnimi predpisi. Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da blokira te piškotke ali vas opozori nanje, vendar nekateri deli spletne strani potem ne bodo delovali.

Izvedbeni piškotki

Ti piškotki nam omogočajo analizo uporabe spletnega mesta, s čimer lahko merimo in izboljšamo delovanje. V nekaterih primerih ti piškotki pomagajo izboljšati hitrost obdelave vaših zahtev in pomagajo zapomniti izbrane nastavitve strani. Če te piškotke zavrnete, se lahko zgodi, da boste deležni manj ciljanih priporočil, spletno mesto pa bo delovalo počasneje.

Piškotki za trženje

Te piškotke lahko prek naših spletnih strani postavijo naši oglaševalski partnerji. Uporabljajo se lahko za izdelavo profila vaših interesov in za prikaz ustreznih oglasov na drugih spletnih straneh. Temeljijo na enolični identifikaciji vašega brskalnika in internetne naprave. Če teh piškotkov ne dovolite, boste deležni manj ciljanega oglaševanja, ali pa se ne boste mogli povezati na Facebook, Twitter ali druga socialna omrežja oziroma deliti vsebine na socialnih omrežjih. Če vključite piškotke za trženje, potem bodo omogočeni tudi izvedbeni piškotki, ker je za piškotke za trženje potrebno sledenje. Če aktivirate piškotke za trženje, se strinjate tudi z aktivacijo sledilnih piškotkov.

Shrani nastavitve