Vse o čaju

Kofein, ki so ga v čaju odkrili pred približno 180 leti, so najprej imenovali tein. Po kemični sestavi je čajni kofein enak kofeinu iz kave. Vendar kofein v kavi obstaja v prosti, nevezani obliki, medtem ko se čajni kofein veže na aminokisline in čreslovine, kar je vzrok za drugačno delovanje čaja.

Kofein v čaju deluje dlje časa in blažje kot kofein v kavi. Razlog za to je že prej omenjena vezava čajnega kofeina na druge čajne sestavine, poleg tega pa skodelica čaja vsebuje bistveno manj kofeina kot skodelica kave. S skodelico kave zaužijete od 30 do 60% več kofeina kot s skodelico čaja.

Za oba čaja uporabljajo liste iste rastline. Za črni čaj lističe fermentirajo, za zeleni čaj jih pred sušenjem samo obdelajo z vročo paro, da preprečijo fermentacijo. Pri črnem čaju fermentacija spremeni nekatere sestavine. (Več o tem lahko preberete v poglavju „Izdelava čaja“)

Več študij je teoretično pokazalo, da zeleni in črni čaj do določene mere ščitita pred boleznimi srca in ožilja. Poleg tega je verjetno, da nekateri polifenoli s protibakterijskim delovanjem ščitijo pred zobno gnilobo. Kljub temu je potrebno opraviti še več zanesljivih raziskav na živalih in v praksi.

Za otroke zeleni in črni čaj nista primerna, ker vsebujeta kofein.

Uporaba piškotkov

Strinjam se z uporabo piškotkov, ki so potrebni za delovanje spletnega mesta (potrebni piškotki), ki ponujajo izdelke in storitve, ki ustrezajo mojim glavnim interesom, in omogočajo zbiranje statističnih podatkov (piškotki, povezani z uspešnostjo) ter dostop do prilagojenih izdelkov in storitev na spletni strani (tržni piškotki). Soglasje lahko kadar koli prekličete. Če se s tem ne želite strinjati, se bomo omejili na bistvene piškotke in vsebina ne bo prilagojena vam. Več informacij najdete tukaj. Nastavitve lahko kadar koli spremenite tako, da odprete "Nastavitve piškotkov" na vrhu strani.

Nastavitve Sprejmi
Cookie Settings
Nujno potrebni piškotki
Izvedbeni piškotki
Piškotki za trženje
Nujno potrebni piškotki

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletne strani in jih ni mogoče izklopiti v naših sistemih. Običajno so nastavljeni le kot odgovor na vaša dejanja, ki pomenijo zahtevo po storitvah, kot so določitev nastavitev vaše zasebnosti, prijava ali izpolnjevanje obrazcev. Omogočajo uporabo funkcije nakupovalne košarice in postopka plačevanja, ter pomagajo pri upravljanju z varnostnimi nastavitvami in skladnostjo s pravnimi predpisi. Svoj brskalnik lahko nastavite tako, da blokira te piškotke ali vas opozori nanje, vendar nekateri deli spletne strani potem ne bodo delovali.

Izvedbeni piškotki

Ti piškotki nam omogočajo analizo uporabe spletnega mesta, s čimer lahko merimo in izboljšamo delovanje. V nekaterih primerih ti piškotki pomagajo izboljšati hitrost obdelave vaših zahtev in pomagajo zapomniti izbrane nastavitve strani. Če te piškotke zavrnete, se lahko zgodi, da boste deležni manj ciljanih priporočil, spletno mesto pa bo delovalo počasneje.

Piškotki za trženje

Te piškotke lahko prek naših spletnih strani postavijo naši oglaševalski partnerji. Uporabljajo se lahko za izdelavo profila vaših interesov in za prikaz ustreznih oglasov na drugih spletnih straneh. Temeljijo na enolični identifikaciji vašega brskalnika in internetne naprave. Če teh piškotkov ne dovolite, boste deležni manj ciljanega oglaševanja, ali pa se ne boste mogli povezati na Facebook, Twitter ali druga socialna omrežja oziroma deliti vsebine na socialnih omrežjih. Če vključite piškotke za trženje, potem bodo omogočeni tudi izvedbeni piškotki, ker je za piškotke za trženje potrebno sledenje. Če aktivirate piškotke za trženje, se strinjate tudi z aktivacijo sledilnih piškotkov.

Shrani nastavitve